fbpx

Wat is hypnose?

Wat is hypnose eigenlijk?

Het woord hypnose is afkomstig uit het Oud Griekse woord hupnos, wat betekent slaap.

Beetje therie, maar Hypnose is een kunstmatig gecreerde staat van bewustzijn waarin je ontspannen bent en geconcentreerd op een bepaald onderwerp.

Is het een staat waar je inkomt door een hypnotiseur of is het een alledaagse natuurlijk staat? Er zijn verschillende meningen over wat het nu is en de wetenschap is er ook niet helemaal uit nog.

Voor mij is hypnose een staat waarin we wel duizenden keren per dag inkomen. Het heeft te maken met een verlaging van breinactiviteit zodat we vatbaarder worden voor suggestie. Daarnaast is het een heel natuurlijk fenomeen want:

  • Heb je wel eens in de auto gereden toen je opeens besefte dat je er al bijna was? Een heel stuk van de weg was je ‘kwijt’. Wat deed je toen op dat moment? Je was op dat moment in de staat die we ook wel hypnose noemen
  • Ben je wel eens opgegaan in een boek? Dat je alles om je heen vergat? Ook toen was je in de staat die we hypnose noemen
  • Of dat je in een lift stond en dacht dat het jouw verdieping was toen je uitstapte en dat bleek niet zo te zijn?
  • Dat je helemaal de emoties voelt van een film

Al die momenten zijn momenten dat je in hypnose bent. Het is dus geen raar verschijnsel en er hangen allemaal mythes omheen die niet kloppen helaas.

Wat is hypnose dan wel? Hypnose is een staat van ontspanning en focus. Wanneer je lichaam zich meer ontspant gaat je breinactiviteit omlaag.

Er zijn verschillende soorten hersengolven en je kan zeggen dat bij
Alfa je in een lichte hypnose bent,
Theta in een diepere hypnose bent,
Deltastaat ben je in een zeer diepe hypnose.

Wat kan Hypnose voor jou betekenen?

Hypnose wordt gebruikt als een helende techniek om het bewustzijn te veranderen, wat kan leiden tot een diepe staat van ontspanning en gerichte aandacht. Het kan verschillende positieve effecten hebben op zowel mentale als fysieke gezondheid. Hier zijn enkele aspecten van wat hypnose voor iemand kan betekenen:

Angstvermindering: Hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het aanpakken van specifieke angststoornissen. Met behulp van Hypnose kan het je helpen je angstige gedachten en reacties te vermindere .

Stressmanagement: Hypnose kan een effectieve methode zijn voor stressvermindering. Door het induceren van een ontspannen toestand, kan het helpen bij het verminderen van de fysieke en mentale spanning die gepaard gaat met stress.

Depressie: Hypnose kan je helpen bij het verkennen van onderliggende emotionele oorzaken en het bevorderen van positieve veranderingen in denkpatronen.

Pijnmanagement: Hypnose kan effectief zijn bij het verminderen van pijn, zowel chronische als acute. Het kan de perceptie van pijn veranderen en ontspanning bevorderen, waardoor iemand beter in staat is om met pijn om te gaan.

Slaapproblemen: Hypnotherapie kan worden ingezet om slaapproblemen aan te pakken door ontspanningstechnieken en het bevorderen van gezonde slaapgewoonten.

Gewoonteverandering: Hypnose kan worden gebruikt om ongewenste gewoonten, zoals roken of overmatig eten, te helpen verminderen of elimineren door suggesties voor gedragsverandering.

Zelfvertrouwen en zelfbeeld: Hypnotherapie kan positieve suggesties gebruiken om het zelfvertrouwen te vergroten en een positiever zelfbeeld te bevorderen.

Jouw liefdevolle investering